Макове с ARM чипове през 2021 година

Apple работи над първите си макове с ARM чипове, които са разработени изцяло от компанията и планира пускането им на пазара през първата половина на 2021 година.

От дълго време се говори, че Apple разработва свой собствени чипове, които ще замести досегашните Intel такива използвани в производството на всички макове. А-серията чипове на Apple, са широко разпространени и се използват във всички iPhone и iPad модели. Те работят успешно и Apple се надява да постигне същият успех и с компютрите си.

В момента Apple използва x86 чипове от Intel за всички Apple компютри и лаптопи, докато iPhone и iPad използват ARM-базирани чипове. x86 и ARM чиповете използват различна архитектура. Intel чиповете са CISC (Complex Instruction Set Architecture) докато ARM чиповете са RISC (Reduced Instruction Set Computer). RISC чиповете ще имат позитивен ефект върху производителността и издръжливостта на компютрите.

ARM-базираните чипове за мак ще са с 5nm архитектура. Същата технология ще бъде приложена и в новите модели iPhone 5G и iPad. Сегашните чипове от А-серията са с 7nm архитектура.

Новите продукти на Apple с обновени чипове ще видим след около 12-18 месеца. Нов 5G iPhone и нов iPad оборудван с mini LED се очакват през втората половина на 2020 година, а нов Мак с ново поколение ARM чип едва пред първата половина на 2021 година.

Тазгодишното WWDC може да е последното събитие, на което ще видим макове с Intel процесори. Apple ще си остави 6 месечен период за преминаване от Intel към ARM, през който период ще създаде прототипи за тестване.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *