Защо Mac компютри по-стари от 2011 не поддържат AirPlay Mirroring в Mountain Lion

Ако нямате Mac от 2011г. или по-нов, вашият компютър не може да прави това

Една от най-интересните нови функции на новата версия OS X – Mountain Lion, която ще бъде пусната през този месец, е AirPlay Mirroring. Точно както с iPad или iPhone, AirPlay Mirroring ви позволява да пуснете аудио и видео сигнал от Mac компютър към Apple TV устройство свързано с вашия телевизор. Резултата? Можете бързо и лесно да пуснете филм, клип или музика от компютъра си директно на телевизора, без да ползвате Thunderbolt или HDMI кабели и адаптери.

Има само един проблем с AirPlay Mirroring при Mountain Lion: необяснимо, тази функция не работи с всички Макове. Всъщност, освен ако нямате iMac, MacBook Air или MacMini от средата на 2011, или MacBook Pro от началото на 2011, няма да можете да се възползвате от стрийминга в Mountain Lion.

Защо? Една интересна теория е, че в основата на всичко стои DRM.

Ако помислите малко за това каква технология трябва да е решаваща за възможността да се предава видео и аудио съдържание безжично, най-логичния отговор е WiFi скоростта: а дали вашия Mac има WiFi чип, който е достатъчно бърз за да стриймва видео и аудио информация в реално време? Още от 2007г. всички Apple компютри имат WiFI чипове по стандарт 802.11n – същите чипове които са в iPhone и iPad, които са съвместими с AirPlay Mirroring. Mountain Lion изисква компютъра да е с Intel Core 2 Duо процесор или по-добър, а такива процесори има в Apple компютрите още от 2006г., значи бързината на процесора също не е фактор за AirPlay Mirroring.

При тези условия, защо Apple ще ограничи AirPlay Mirroring за Макове не по-стари от година, вместо да позволи тази екстра за всички Макове от последните 5 години? Ето един интересен отговор на този въпрос:

Най-доброто предположение е, че тези Макове се продават с Интел чипове с най-новата технология Intel Insider – стрийминг на DRM криптирано съдържание.

В това има много смисъл. Intel Insider технологията дебютира в началото на 2011 в тогавашните Intel Sandy Bridge чипове.. точно по времето когато MacBook Pro беше екипиран с такива.

Дали реално това е причината за ограничените възможности на по-стари компютри работещи с Mountain Lion?

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *