Една година Тим Кук [част 2]

Може би единственото по-интересно нещо от зашеметяващия успех на Apple през последната година е това което се промени в компанията. С Кук начело Apple премина към годишно обновяване на OS X, подобно на iOS – мобилната операционна система за която всяка година има сериозен системен ъпдейт. Вместо нова сериозно променена версия през няколко години, Купертино ще пуска по-малки изцяло електронни обновления с конкретни нови функционалности за OS X директно през Mac App Store. Това е доста сериозна промяна за Mac потребителите, които ще получават нов, по-качествен продукт доста по-често. Може би това е и една от причините OS X Mountain Lion да се превърне в най-добре продаваната версия в световен мащаб.

Това не е всичко. С Кук Apple пусна Retina Display MacBook Pro – толкова напреднал лаптоп, че сякаш идва от бъдещето. Няма друга машина на пазара която да го конкурира. Също така Кук съзнателно подмени начина по който Apple именува новите си устройства, започвайки трето поколение iPad още познат като „Новия iPad“. Всичко сочи че това ще важи и за шестото поколение iPhone или може би „Новия iPhone“.

Промените обаче не са само в имената на продуктите. Според всички слухове и спекулации следващия iPhone ще бъде с доста промени или може би „корекции“, включвайки 4-инчов дисплей и по-малък (вероятно 9-пинов) Док конектор. И говорейки за конектори, през последната година видяхме и промени с MagSafe конектора за новите Apple лаптопи който вече е доста по-малък и се казва MagSafe 2.

И накрая, ако се вярва на слуховете, след появата на iPhone 5 през Септември Apple ще ни зарадва и с 7.85-инчов iPad mini, вероятно точно преди празниците.

Разбира се само Apple знае колко от тези промени са заложени в плана на компанията от Стив Джобс преди да почине, но едно е сигурно: през 2012г. Тим Кук не изпусна топката която му беше подадена.

Може би най-големите промени които се случиха през първата година на Тим Кук като CEO на Apple, се случиха „зад сцената“, на 1 Infinite Loop (адресът на Apple в Купертино). Много от тези промени доведоха до страхотни резултати, но бяха направени и някой грешки.

Тим Кук пое поста CEO на Apple когато компанията стана най-скъпата публична компания на Земята. След успеха на iPhone и iPad, пазарната капитализация е над $623 милиарда, а много анализатори предричат ръст до $1 трилион през следващите няколко години.

И ако Стив Джобс би предпочел да задържи и да работи с тези пари, Тим Кук избра да сподели богатството.

С Кук Apple започна благотворителна дарителска програма при която служители събират до $10 000 на година. Самият Кук лично дари $100 милиона на станфордски болници и Project RED. Той също така направи по-атрактивни продуктовите намаления за служители на компанията.

Някой от решенията му обаче не бяха така добри. Дали просто така, или може би защото Кук не притежава харизмата на Джобс, някой от висшите фигури в Apple напуснаха компанията след последния медицински отпуск на Джобс. Това са например вицепрезидентът (Mac Software) Бертранд Серлет, друг вицепрезидент (iAd) Анди Милър, както и шефът по продажбите Рон Джонсън.

Нито едно от тези оттегляния не стана през първата година на Тим като CEO (а малко преди това), но пък през последните 12 месеца примера им последваха вицепрезидента по хардуерното проектиране Боб Мансфийлд и друг началник в компанията – Бетси Рафаел. Кук направи всичко по силите си да намери талантливи заместители на тези хора, но едно от назначенията му – Джон Броует, заместник на Рон Джонсън, ръководител на веригата магазини на Apple – се оказа грешка. Броует реши да уволни служители в магазините на Apple за да повиши приходите, което не е най-добрия ход преди септемврийската „Back to School“ промоция и точно преди анонсирането на iPhone 5. Веднага след като осъзна грешката си Броует отмени заповедта. Впечатленията от него обаче остават лоши.

Рекламирането също буксува. Компанията, която само до преди година бе считана за безупречна от гледна точка на рекламиране, полза и ефективност от рекламните и кампании, срещна доста критики при последните си рекламни изяви, включително серията iPhone 4S реклами включващи знаменитости. Следват рекламите с известния „Apple гений“ който помага на глупави потребители на Apple услуги и устройства да извършат тривиални дейности. Тези реклами бяха силно критикувани затова, че пряват Mac потребителите да изглеждат смешни и глупави. От Apple спряха излъчването на рекламите, а отговорния за тях началник внезапно напусна компанията.

Какво е общото впечатление от ставащото на 1 Infinite Loop през първата година на Тим Кук като CEO? Тим Кук има доста по-голямо сърце и е доста по-щедър от Стив Джобс, но той трябва да извърви доста дълъг път за да достигне нивото на своя предшественик и неговата способност да командва талантливи и лоялни служители.

От Август миналата година Кук доказа, че Apple не само може да успее без Стив Джобс, а дори може да бъде още по-добра и по-силна компания. Сега Apple е не само по-морална, по-последователна компания отколкото преди година, но е и по-вълнуваща, особено с революционните продукти които всички очакваме. Не можем да отречем, че Тим Кук направи някой грешки през първата си година, но това е очаквано и нормално.

Тим Кук никога не се е опитвал да бъде Стив Джобс 2.0, но както изглежда, няма нужда да бъде. През първата му година като CEO на Apple, да бъде Тим Кук 1.0 е повече от достатъчно. С нетърпение очакваме да видим Тим Кук 1.1 догодина.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *