Една година Тим Кук [част 1]

Преди дни измина една година с Тим Кук начело на Apple – най-голямата компания в света. Но какво реално се промени под ръководството на срамежливо-изглеждащия CEO?

Всичко. Тим Кук даде на Apple всичко което Стив Джобс не успя.

За една кратка година Кук промени всичко – от начина по който Apple третира служителите си в магазините до начина по който Foxconn организира продуктовата линия за Apple продуктите в Шенжен; от политиката на Apple за благотворителност до начина по който инвеститорите се възнаграждават.

Но Кук не е страхливец. През последната година той не само продължи, а направо ескалира „термоядрената война“ на Apple срещу копирачи като Samsung, като едновременно с това успя да ограничи до минимум зависимостта на Apple от така наречените „приятели-вграгове“ като Google, изграждайки собствени услуги-заместители на някой от основните функционалности в iOS.

Въпреки всичко Кук не е забравил какво прави Apple успешна компания – продуктите. Двата най-добре продавани продукта за всички времена – iPhone 4S и новия iPad – бяха пуснати в продажба под неговото ръководство, както и OS X Mountain Lion – най-продаваната версия на Mac операционната система до сега. Apple пусна също и дръзки продукти като Retina MacBook Pro, отново под ръководството на Кук. Освен това скоро се очакват зашеметяващи нови попълнения като шесто поколение iPhone и iPad mini. Резултатът е най-добрата финансова година за Apple.

Все пак не всичко беше перфектно през последната година. Някой от назначенията които Кук направи в Apple през последната година бяха доста критикувани. Също и някой от новите услуги – например бета версията на гласовия асистент Siri. Както и някой от новите реклами, като например „Apple Genius“ рекламата която отнесе доста негативни коментари.

За да отбележим първата година на Тим Кук като CEO на Apple, ето кратък преглед на неговите постижения за последните 12 месеца.

Най-очевидната промяна за това как Apple прави бизнес в Китай е начина по който компанията отговори на обвиненията за нечовешки работни условия във фабриките на Foxconn които произвеждат Apple продуктите. След доклада за нарушаване на човешките права във Foxconn, Тим Кук направи нещо което Стив Джобс не би направил – говори отворено за проблема и положи усилия за разрешаването му.

С Кук начело Apple спокойно може да твърди, че прави повече за работниците от продуктовата си линия отколкото която и да е друга голяма технологична компания.

Всички знаем, че когато Стив Джобс каза на Уолтър Айзъксън, че има намерение да започне „термоядрена война“ срещу Google и други Android партньори, реално става дума само за бизнес. От друга страна Тим Кук винаги е изглеждал мекушав и срамежлив в сравнение с Джобс, което веднага води до въпроса: дали Кук има куража да води войната за която Джобс говори?

Днес това е ясно. Apple спечели дело срещу Samsung – водещ партньор на Google използващ Андроид операционна система за своите смартфони, а също и основен конкурент на Apple – за колосалната сума от 1.05 милиарда долара.

Но Кук не води война само срещу Самсунг – тази година компанията ще пусне iOS 6 – новата версия на мобилната операционна система за iPhone, iPad и iPod Touch, с която Apple ще „изхвърли“ почти всички услуги на Гугъл от мобилните си устройства.

С тези действия Кук отправя ясно послание към всички които биха опитали да откраднат идеите на Apple.

Няма как да игнорираме това, което прави Apple наистина успешна – невероятните продукти. А през последните 12 месеца, с Кук начело, Apple не само пусна в продажба най-популярните и най-продаваните си продукти – компанията подобрява всеки аспект от начина по който произвежда, рекламира и продава продуктите си.

Под ръководството на Кук iPhone 4S стана най-продавания смартфон на Apple. Успехът на iPhone 4S е неуспорим. Въпреки че беше считан от много скептици за „минимален ъпгрейд“ на 15-месечния тогава iPhone 4, iPhone 4S доказа че не е само това. Само тази година Apple продаде 100 милиона Айфона, а новия iPad е не само лидер на пазара с таблети – той е пазара с таблети.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *