Анализатор прогнозира, че Apple ще постигне пазарна капитализация в размер на 2 трилиона долара в рамките на 4 години

През 2018 г. Apple стана първата публично търгувана компания, която достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара. Някои анализатори сега насочват вниманието си към следващия етап от 2 трилиона долара, включително анализаторът на Evercore ISI Amit Daryanani. В нова бележка за инвеститорите днес, Дарианани споделя какво трябва да направи Apple, за да премине прага от 2 трилиона долара.

Както бе съобщено за първи път от Barron, аналитичната бележка на Daryanani основно се фокусира върху продължаващия растеж на Apple в съществуващия си бизнес, а не че „компанията внезапно прескача на някакъв огромен нов пазар“.

Според Дарианани един от ключовите аспекти е, че Apple продуктите и услугите, заедно с носимите устройства ще продължат да се развиват. В бизнеса с Wearables (носими устройства) анализаторът очаква растеж до 60 милиарда долара благодарение на разширяването на AirPods и Apple Watch. Бизнесът на услугите може да нарасне до 100 милиарда долара, казва Дарианани

Бизнесът с услуги конкретно отбелязва важен фокус – при Apple поради по-високите маржове в сравнение с други сегменти, секторът на услугите се разраства по-бързо от останалата част от бизнеса на Apple:

Анализаторът отбеляза, че сегментът на услугите на Apple оперира с брутни маржове в средно около 60%, на база на историята свързана с 30-те години съществуване на корпорацията, като цяло. Услугите продължават да растат по-бързо от работата на хардуера, така че корпоративният брутен марж ще се разшири, прогнозира Дарианани.

Дарианани също подчертава, че Apple ще продължи да изкупува обратно собствените си акции

Анализаторът също така очаква Apple да продължи агресивно да купува обратно акции. Той смята, че компанията ще намали броя на дяловете си с около 1 милиард акции през прогнозния период, от 4,6 милиарда в края на фискалната 2019 г. до 3,6 милиарда през фискалната 2024 г. При този брой акции пазарната капитализация би достигнала 2 трилиона долара, ако цената на акциите е малко над 550 долара.

В крайна сметка Дарианани пише, че вярва, че акциите на Apple могат да достигнат момент на пазарната капитализация от 2 трилиона долара в рамките на следващите четири години.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *